Mål 13

Bekämpa klimaförändringar

Som en del av modeindustrin känner vi på Coster Copenhagen ett extra ansvar för att arbeta för att bekämpa klimatförändringar. Läs mer om vilka åtgärder vi har vidtagit och vad du som kund kan göra.

Pre-Loved shop

Som en följd av att allt fler tar hänsyn till sin miljöpåverkan när de köper produkter och att vi, som en del av vår hållbarhetsplan, vill skapa en mer hållbar, cirkulär leveranskedja har vi valt att samarbeta med företaget Create 2 Stay.

Tillsammans med Create 2 Stay har vi skapat en second hand-butik som heter Pre-Loved. På Pre-Loved kan du sälja dina begagnade plagg från Coster Copenhagen och köpa begagnade plagg från andra kunder. På så sätt kan vi förlänga våra produkters livscykler.

Den här tjänsten är för närvarande endast tillgänglig i Danmark. Dock uppmuntrar vi dig att donera dina kläder till välgörenhet eller sälja dem på en plattform som bedriver försäljning av begagnade kläder.

Vad gör vi på Coster Copenhagen?

Vi har implementerat många hållbara initiativ på Coster Copenhagen och arbetar ständigt med att initiera ännu fler eftersom CSR är en central del av vårt varumärke.

Vi använder endast återvunna polybags när vi skickar varor till våra kunder och undersöker för närvarande hur vi kan göra all plast som vi använder biologiskt nedbrytbar. I framtiden vill vi helt sluta använda plast i produktionen såväl som i leveransen av produkterna till våra kunder.

Förutom detta har vi inlett ett nytt arbetssätt på vårt lager som innebär att vi återanvänder våra kartonger tills de går sönder. De får ett klistermärke som visar att de återanvänds.

På vårt huvudkontor i Humlebæk och på vårt lager sorterar vi dessutom vårt avfall för att säkerställa att det tas om hand på rätt sätt. Därutöver skriver vi alltid ut på FSC-certifierat papper och uppmanar våra medarbetare att bara skriva ut det som är nödvändigt. Vi uppmuntrar också våra medarbetare att cykla, åka kollektivt eller samåka till jobbet.

Vad kan du göra som kund?

Som ett modemärke kan det vara svårt att spåra vår miljöpåverkan. Vi har inte längre kontroll i vilken utsträckning våra produkter påverkar miljön efter det att vi har sålt våra produkter till våra distributörer eller kunder. Det enda vi kan göra är att rådgiva dig om hur du ska ta hand om dina varor från Coster Copenhagen så att de håller längre.

SKÖTSELRÅD

- Köp kläder av hög kvalitet som är tillverkade av slitstarka material som håller länge 

Både vad gäller basplagg och mer säsongsbetonade plagg.

- Tvätta på rätt sätt

Undvik tvättmedel med parfym, eftersom parfym kan vara skadligt för dig, miljön och kläderna.

Tvätta inte kläderna för ofta - ibland räcker det med att hänga ut och vädra dem.

Tvätta i så låga temperaturer som möjligt. Det minskar både elförbrukningen och plaggen slits inte lika mycket. Skötseletiketten på ditt plagg talar om vilken temperatur som plagget som högst tål att tvättas i.

Vi på Coster Copenhagen gör vårt bästa för att inkludera tvättinstruktioner i våra produktbeskrivningar så att du vet hur du ska ta hand om varan redan innan du köper den.

- Torkning och strykning

Lufttorka alltid om möjligt. Det är bättre för miljön och plaggen kommer dessutom att lukta gott och fräscht av att hänga ute. 

Stryk endast plaggen när du behöver det men i första hand vi rekommenderar vi att du använder en ångare i stället för ett strykjärn då det har en lägre elförbrukning.  

Ångning mjukar upp fibrerna i tyget vilket gör plagget mer behagligt att bära. 

- Lagning

Försök alltid att laga dina plagg om det är möjligt - antingen på egen hand eller hos en skräddare. Detta är ett sätt att förlänga plaggets livscykel.

- Återvinn

Donera dina kläder eller sälj dem vidare på en plattform för begagnade kläder.