Mål 17

Enomförande och globalt partnerskap

Samarbete och partnerskap är två nyckelord när det kommer till att främja hållbar utveckling. Läs mer om våra leverantörs- och partnerskapsinitiativ här.

Leverantörsinitiativ

Pia Coster, grundare och kreativ chef på Coster Copenhagen, arbetar ständigt med våra leverantörer i Indien för att säkerställa att kvinnorna arbetar under skäliga villkor. De brukade arbeta utanför fabriken i starkt solljus men Pia lyckades få igenom att de skulle kunna arbeta inomhus istället. Det är bara ett litet steg, men det har utvecklats till en viktig del av vårt leverantörsavtal. Pia har också varit initiativtagare till att säkerställa att normer för allmänna arbetsförhållanden, bättre toalettförhållanden, sanitära anläggningar för mat, vatten och säkerhet efterlevs.

Kvalitetskontroll i Indien

Kvalitetskontrollen besöker produktionsanläggningarna och kontrollerar den faktiska produktionen och arbetsförhållandena där.
Då kontrolleras bland annat om avståndet mellan symaskinerna håller de ställda kraven och om det finns tillräcklig belysning för de som arbetar. Dessutom säkerställs det att företaget upprätthåller sanitära mat- och vattenförhållanden samt att säkerhetsreglerna följs i enlighet med föreskriven standard. Kvalitetskontrollen besöker produktionsanläggningarna 3-5 gånger per produktion som omfattar en ny stil eller tryckserie. Kvalitetskontrollen inspekterar också tygerna och bevakar den första sömnadslinjen. De kontrollerar produktionen slumpmässigt i slutet av varje produktion och om det skulle finnas några brister går de igenom hela produktionen.

Handstickade plagg

I många produktionsländer måste kvinnor allt för ofta resa långt och lämna sina familjer och barn för att arbeta på produktionsanläggningarna. Därför har vi inlett ett projekt som sträcker sig bortom de stora produktionsfabrikerna. Våra stickade plagg tillverkas istället där kvinnorna bor i byarna på landsbygden i norra Kina.

Resultatet av detta projekt är inte bara vackra och unika handstickade produkter, utan det ger också kvinnorna möjligheten att stanna kvar hos sina familjer och barn samtidigt som de arbetar och tjänar pengar. Varje plagg har en signatur på skötseletiketten från den kvinna som har stickat plagget.

CERTIFIERINGAR

För närvarande är några av våra leverantörer certifierade med:

- GRS, Global Recycled Standard for Recycled Polyester
- COC, Certificate of Conformity on Eco Circle Recycled Polyester Fibre
- GOTS, Global Organic Textile Standard
- GRS, Global Recycled Standard for Recycled Cotton
- OEKO-TEX Certified Cotton
- OCS 100 Standard, Organic 100 Content Standard

Vi arbetar för att vi och alla våra leverantörer ska vara BSCI-certifierade senast 2023.