Mål 12
Hållbar konsumption och produktion
Som ett företag som arbetar med mode måste vi ta vårt ansvar för klimatkrisen. Läs mer om hur vår produktionsprocess ser ut och vad du som konsument kan göra för att minimera klimatpåverkan.
Design
Vi integrerar vårt hållbarhetstänk redan i början av designprocessen. 2020 lanserade vi vår nya kollektion med basplagg, CC Heart. Våra kunder har känt till och burit våra produkter i många år och därför kände vi att det var dags att ge våra basplagg ett nytt utseende och en ny identitet. CC Heart blev därmed början på vår digitala designprocess. Genom att använda våra första 3D-konstruktioner kan vi dessutom minska antalet klädprover i vårt produktionsflöde och på så sätt minska vår miljöpåverkan.
Ur ett kundperspektiv kan det vara en bra idé att ha basplagg i garderoben som är tillverkade av bra kvalitet och hållbara material så att du kan använda dem året runt i många år. Köp inte ständigt nya kläder och håll dig till en basgarderob och några få säsongsbetonade plagg. På så sätt kan du minska din egna påverkan på miljön och modeindustrin i stort.
Etiketter, sködseletiketter, förpackning och leverans
Vi på Coster Copenhagen försöker alltid göra vårt bästa - även de minsta detaljerna kan göra stor skillnad!
Vi tillverkar etiketterna på våra plagg i ett FSC-certifierat papper och våra skötseletiketter i OEKO-TEX-certifierad bomull.
Vi på Coster Copenhagen gör inte bara vårt bästa för att se till att våra kläder tillverkas av hållbara material. Vi gör också vårt bästa för att skicka våra varor till dig på ett sätt som har minsta möjliga negativa påverkan på miljön.
Vi har valt att skicka våra kläder från produktionsanläggningarna till vårt lager med tåg, istället för fartyg eller flygplan, eftersom tåg har en mindre påverkan på miljön.
De flesta av våra förpackningar är tillverkade av återvunna material. Vi slår in dina varor i återvunnet silkespapper och skickar med ett vykort gjort av återvunnen kartong. Därefter packar vi dina saker i ett emballage av återvunnen och biologiskt nedbrytbar plast med klistermärken av återvunnet material. Till och med kartongerna som vi använder i vårt lager för att förvara produkterna i är gjorda av återvunnen kartong och används flera gånger om.
Materialer
När kläder designas och produceras är valet av material ett av de viktigaste när det kommer till miljöpåverkan. Inom modebranschen kan vi påverka mycket genom att välja hållbart framtagna material. Här kan du läsa om vilka material du bör leta efter om du önskar att shoppa kläder på ett mer hållbart sätt.
Deadstock
I modebranschen är det vanligt med ett så kallat "deadstock". Det är ett uttryck för överblivna tyger som inte går att använda för att producera fler produkter. Mängden av sådana överblivna tyger är för oss skrämmande, vilket är ett problem som vi har tagit upp med våra leverantörer. Vi samarbetar därför gärna med våra leverantörer för att hitta lösningar för att använda vårt “deadstock” för att kunna minska vår miljöpåverkan.
I det inledande skedet av omformningen av vårt “deadstock” stod vi inför många utmaningar. Vi ville att produkten skulle ge minimala koldioxidutsläpp och önskade använda så mycket som möjligt av de överblivna tygerna. Beslutet landade tillslut i att skapa en fyrkantig scarf. De kvadratiska sidorna gjorde det möjligt för oss att använda hela tygrullen, men då inte alla tygrullar har samma bredd valde vi att tillverka olika storlekar för att få användning för hela vårt “deadstock”.
Vi producerade de första scarfarna med material från vårt “deadstock” i april 2021.
Hållbart framtagna material
Seawool/Havsull och EcoVero
Seawool/Havsull är ett helt nytt, hållbart material som består av en blandning av återvunna plastflaskor och överskott av ostronskal från livsmedelsindustrin.
Materialet är till 99% jämförbart med ull - det är likaledes värmereglerande, självrengörande och känns mjukt mot huden utan att klia. Dessutom är havsull antibakteriellt och antistatiskt.
1 kg Havsull återvinner cirka 60 plastflaskor.
EcoVero Lenzing-viskos består av fibrer från träd och pappersmassa från kontrollerade, certifierade och hållbara källor. EcoVero genererar upp till 50% lägre koldioxidutsläpp och vattenpåverkan än vanlig viskos och är berättigad EU:s miljömärke.
Återvunnen polyester och Cupro
Även om polyester främjar syntetisk tillverkning av plast, som i sig har en stor miljöpåverkan, är det samtidigt ett slitstarkt material som kan återvinnas och återanvändas flera gånger om. Därför har vi valt att arbeta med återvunnen polyester, för att förlänga tygets livscykel och minska behovet av att producera nytt material.
Cupro är en biprodukt från bomullsproduktion och bidrar till att minska bomullsproduktionens miljöpåverkan eftersom mer av bomullsplantan kommer till användning. För att skapa materialet krävs dock kemikalier. Kemikalierna tillsätts i ett slutet kretslopp och skadar därför inte de ekosystem som omger produktionsanläggningen.
Lyocell
Lyocell liknar viskos, både till utseendet och produktionssättet. Lyocell består av träfibrer som löses upp i ett slutet kretslopp och skadar därför inte de omgivande ekosystemen. De upplösta träfibrerna spinns till garn och vävs sedan till tyg.
Naturänliga material
Ekologisk bomull och Linne
Ekologisk odling av bomull använder metoden av växelbruk och en biologisk metod för att bekämpa skadedjur och bakterier i stället för giftiga kemikalier och GMO. Det bidrar till att minska föroreningen av mark, luft och vatten. Dessutom förbättrar odlingsmetoden gödslingen och den biologiska mångfalden i marken, vilket är bra för både människors och djurs hälsa och välbefinnande och minskar därutöver utsläppen av växthusgaser.
Linne kommer från linfrön vilket gör det till ett växtbaserat fiber. Linfröet behöver ofta inte mer än regnvatten för att kunna växa och produktionen av linne kräver betydligt färre kemikalier än andra fibrer, vilket betyder en mindre miljöpåverkan.
Djurvänlga val
Dunfjädrar och Läder
Vi använder inte dunfjädrar i våra produkter. Vi har gjort detta val då vi inte kan stödja processen av att förvärva dunfjädrar. De som används i kläder kommer ofta från ankor eller gäss som oftast är vid liv när fjädrarna plockas från dem, vilket är en smärtsam process för djuren.
Lädret vi använder i våra produkter kommer från Indien där det är olagligt att döda djur för att producera läder. Detta innebär att lädret vi använder i våra produkter kommer från livsmedelsindustrin. Det genererar också mindre avfall eftersom mer av djuret kommer till användning.